zondag 19 juni 2011

Krachttraining voor voetballers, nuttig of niet?

Krachttraining is niet alleen voor de fitness fanaten onder ons die graag met gewichten in de weer gaan. Ook voor andere sporters kan het slepen met gewichten een positieve invloed hebben op hun sportprestaties. Niet voor niets is het zo dat wanneer voetballers een dag zonder voetbaltraining hebben dat zij te vinden zijn in een fitnesszaal voor een krachttraining sessie. In Zuid-Afrika met het WK waren de internationals regelmatig te vinden in de sportschool.
Als voetballer heb je eigenlijk te maken met vier belangrijke aspecten. Dit zijn technische aspecten, mentale aspecten en tactische aspecten. De drie genoemde aspecten kunnen getraind worden door simpelweg aan voetbaltraining te doen.

Echter, een ander belangrijk component dat vaak wordt vergeten in voetballand is het fysieke aspect. Een sterk lichaam helpt op allerlei manieren om een voetballer beter te maken. Krachttraining heeft de volgende positieve effecten voor voetballers:
  • Meer sprongkracht bij het koppen
  • Sneller herstel na een blessure
  • Meer snelheid bij het lopen
  • Sneller op topsnelheid tijdens sprints, meer explosief
  • Wendbaarder

Naast al deze ‘sneller, beter, meer’ aspecten kan een beetje fysiek bij het voetballen nooit geen kwaad. Het wordt voor tegenstanders een stuk lastiger om je van de bal te zetten als er een stevige kerel voor hun staat.

Wat kan je dan voor krachttraining doen? Heel eenvoudig! Maak in ieder geval de kern van het lichaam sterker. Voor iedere sporter is de kern van het lichaam belangrijk omdat hier enorm veel kracht vandaan komt. Ga dus veel sit-ups doen! Na de training, voor de training, tijdens de training; maak er een gewoonte van!

Omdat een voetballer voornamelijk zijn kracht vanuit de benen haalt is het belangrijk om squats te doen. Met een squat zak je door de benen met het achterwerk achteruit. (rug recht!) Het is als het ware of je gaat zitten op een stoel. Als je benen horizontaal zijn kom je weer omhoog. Om de oefening net iets zwaarder te maken kan je een klein sprongetje maken bij het omhoog komen. Dit verbeterd je sprongkracht, dus meer kans om die bal met het hoofd achter in het net te hangen ;)

Lunges zijn ook uitstekende oefeningen. Naar voren stappen met de knie naar voren gebogen in 90 graden, en weer terugstappen. Ideaal is om ook gewichten te gebruiken bij deze oefening.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten