maandag 27 juni 2011

Krachttraining en sauna’s, een goede combinatie?

Om hier heel kort een antwoord op te geven: ja, voor krachtsporters heeft een sauna zeker nut. Ik heb toevallig vandaag redelijk zwaar getraind (te zware squats) en voel mij hamstrings behoorlijk trekken. Dit zorgt bij mij de volgende dag geheid voor spierpijn, maar door een sauna gang in het zwembad weet ik vrijwel zeker dat het mee gaat vallen morgen. Maar wat doet zo’n sauna gang nu precies met je lichaam?



Normaal gesproken zweeft de lichaamstemperatuur van de mens rond de 37 graden. Een sauna van 80 tot 90 graden  zorgt er voor dat het lichaam warmer word. Het lichaam doet er vervolgens alles aan om weer af te koelen, dit proces heet homeothermie. Het behouden van de 37 graden Celsius gebeurt onder andere door zweten en maximale doorbloeding van de huid. Deze doorbloeding van de huid zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spieren en organen afneemt. Daarnaast worden de gewrichten soepel, ontspannen de spieren zich en verbeterd de luchtverversing in de longen.

Wanneer er een koud bad wordt genomen (verplicht!) dan vindt er maximale doorbloeding plaats in de spieren, waardoor er een verhoogde toevoer van voedingsstoffen is en een verhoogde afvoer van afvalstoffen.
De sauna verbeterd het uithoudingsvermogen. Vooral tijdens het sporten is dat te merken. Bijvoorbeeld op grote hoogten, in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of bij extreme temperaturen. In de sauna wordt in eerste instantie het ademhalingsvermogen verbeterd, wat het uithoudingsvermogen en daardoor ook het prestatievermogen ten goede komt.

Wanneer je een blessure hebt opgelopen aan spieren of gewrichten dan heeft een sauna ook een positief effect. Wanneer er verrekkingen of kneuzingen zijn dan is de sauna echt een bron van gezondheid.
Een saunagang doe je altijd na het sporten. Eerst een sauna en dan sporten is niet bevorderlijk. Een sauna put je dermate uit dat je geen puf meer hebt om nog even lekker 100 kilo te bankdrukken. Hier volgt een sauna schema:

  1. Sporten!
  2. Toiletgang en uitkleden. Ga zeker van tevoren naar het toilet. Het is erg vervelend als je ‘moet’ als je net lekker in de warmte zit.
  3. Vanzelfsprekend is wassen en douchen de derde stap. Je kunt niet de sauna in met een bezweet lichaam. Daarna goed afdrogen. Een saunagang is DROOG.
  4. Deze stap is optioneel, maar wel aan te raden: warm voetenbad! Erg lekker na het sporten.
  5. Eerste saunagang: even 8 tot12 minuten opwarm. Ontspannen zitten of liggen, laatste twee minuten altijd zitten
  6. Afkoelen 8-12 minuten, niet direct het dompelbad in springen!
  7. Koude douche of een koud dompelbad
  8. Rusten, zo’n 15 minuten
  9. Mocht er behoefte zijn dan is een goede massage op dit moment een aanrader!
  10. Naar wens 2e/3e saunagang
  11. Aanbevolen tussen door: vruchtensappen. Het is sowieso goed om een grote fles water bij de hand te houden om uit te drinken. Je verliest veel vocht, let hier op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten